Мова – це особливий інгредієнт, який часто використовують для приготування різноманітних страв. Ми приготували п’ять смачних страв з мовою, які ти захочеш поставити на свій святковий стіл.
Мова – це субпродукт, який відноситься до делікатесів. Він ніжний, смачний і дуже корисний, адже в ньому є велика кількість вітамінів та мінералів.
Якасна яловича та свиняча мова повинна мати легкий фіолетовий або рожевий колір: саме такий субпродукт підходить для кулінарії та безпечний. Якщо мова сірого кольору, варто пошукати десь ще – вона несвіжа.
Пахнути язик повинен м’ясом, навпомацки має бути пружним. Рідина, що виділяється з надрізу язика, повинна бути прозорою, без крові. Не купуй заморожену мову, адже такий продукт не можна довго зберігати.
Спекотне з мови – простий рецепт
Гаряче з язика – це чудова страва, яка чудово насичує. Воно також не надто калорійне, тому чудово підійде для тих, хто на дієті.
Потрібно:
- 1 кг яловичої мови
- 3 цибулини
- 50 мл оливкової олії
- 1 ч. л. солі
- 1 ч. л. перцю
Приготування:
- Залий язик водою, доведи до кипіння, після чого – посоли воду. Достатньо половини чайної ложки солі. Вари мову 1 год. Охолоди його і очисти від шкірки.
- Наріж варену мову скибочками.
- Наріж цибулю.
- У каструльку налий оливкову олію і склади цибулю. Туші доти, доки він не стане коричневим. Посолити соус, поперчити і склади в нього нарізану мову. Туші близько 10 хвилин.
Приємного апетиту! Смажене з язика відмінно підходить для картопляного пюре, гречаної каші.
Запечена під соусом мова з грибами
Соковитий яловича мова з грибами під пікантним та пряним вершково-горіховим соусом. Ця страва сподобається всім, хто без розуму від м’ясних ласощів та закусок. Ідеально під рис, чудово до гречки і, звичайно ж, чудовий варіант для святкового столу.
Потрібно:
- 500 г язика;
- 300 г грибів;
- 2 цибулини;
- 1 морквина;
- 100 мл вершків або жирної сметани;
- 100 г волоських горіхів;
- 1 ч. л. сушеної петрушки;
- 2 ст. л. вершкового масла;
- 3 ст. л. олії;
- 1 ч. л. хмелі-сунелі;
- 7 шт. перцю-горошку;
- 2 лаврові листи;
- сіль і перець за смаком.
Приготування:
- Підготуй всі продукти, які тобі знадобляться для приготування: почисти гриби, промий язик, очисти від шкірки цибулю та моркву.
- Мова поклади в каструлю, добре залий водою і доведи на плиті до кипіння . Після того, як вода закипить, дуже ретельно знімай піну. Зменши вогонь до мінімуму і вари ще півтори години. Після цього розріж одну цибулину навпіл, розріж моркву на кілька шматків і додай у каструлю. Сюди ж поклади лавровий лист, перець-горошок та сіль.
- Провари язик у бульйоні ще півтори години, після чого дістань і опусти на пару хвилин у холодну воду. Зніми з язика плівку будь-яким зручним способом і залиш у бульйоні до охолодження. Коли язик охолоне, наріж його тонкими пластинками (не товщі 1 см). Змасти форму для запікання олією і рівномірно виклади пластинки язика.
- Другу цибулину наріж півкільцями та обсмаж на суміші вершкового та олії до золотистого відтінку. Наприкінці обсмажування додай мелений перець. Готову цибулю виклади на язик рівномірно.
- Гриби наріж пластинками, обсмаж на суміші вершкового та рослинного масла, посоли та поперчи. Поступово виклади на цибулю.
- Тепер вершково-горіховий соус. Обсмажені на сухій сковорідці волоські горіхи подрібни до стану пасти. Скористайся для цього блендером, то буде зручніше. Переклади горіхову масу в миску, додай вершки та спеції: хмелі-сунелі, сіль та перець. Дуже смачно видавити до соусу дві-три голівки часнику.
- Перемішай соус до однорідності та потрібної густоти: за консистенцією він має бути, як сметана. Якщо вийшло занадто густо, додай трохи бульйону з язика. Соус виклади на гриби, також рівномірно.