5 страв з язика, які можна легко приготувати вдома

Мова – це особливий інгредієнт, який часто використовують для приготування різноманітних страв. Ми приготували п’ять смачних страв з мовою, які ти захочеш поставити на свій святковий стіл.

Мова – це субпродукт, який відноситься до делікатесів. Він ніжний, смачний і дуже корисний, адже в ньому є велика кількість вітамінів та мінералів.

Якасна яловича та свиняча мова повинна мати легкий фіолетовий або рожевий колір: саме такий субпродукт підходить для кулінарії та безпечний. Якщо мова сірого кольору, варто пошукати десь ще – вона несвіжа.

Пахнути язик повинен м’ясом, навпомацки має бути пружним. Рідина, що виділяється з надрізу язика, повинна бути прозорою, без крові. Не купуй заморожену мову, адже такий продукт не можна довго зберігати.

Спекотне з мови – простий рецепт

Гаряче з язика – це чудова страва, яка чудово насичує. Воно також не надто калорійне, тому чудово підійде для тих, хто на дієті.

Потрібно:

  • 1 кг яловичої мови
  • 3 цибулини
  • 50 мл оливкової олії
  • 1 ч. л. солі
  • 1 ч. л. перцю

Приготування:

  1. Залий язик водою, доведи до кипіння, після чого – посоли воду. Достатньо половини чайної ложки солі. Вари мову 1 год. Охолоди його і очисти від шкірки.
  2. Наріж варену мову скибочками.
  3. Наріж цибулю.
  4. У каструльку налий оливкову олію і склади цибулю. Туші доти, доки він не стане коричневим. Посолити соус, поперчити і склади в нього нарізану мову. Туші близько 10 хвилин.

Приємного апетиту! Смажене з язика відмінно підходить для картопляного пюре, гречаної каші.

Запечена під соусом мова з грибами

Соковитий яловича мова з грибами під пікантним та пряним вершково-горіховим соусом. Ця страва сподобається всім, хто без розуму від м’ясних ласощів та закусок. Ідеально під рис, чудово до гречки і, звичайно ж, чудовий варіант для святкового столу.

Потрібно:

  • 500 г язика;
  • 300 г грибів;
  • 2 цибулини;
  • 1 морквина;
  • 100 мл вершків або жирної сметани;
  • 100 г волоських горіхів;
  • 1 ч. л. сушеної петрушки;
  • 2 ст. л. вершкового масла;
  • 3 ст. л. олії;
  • 1 ч. л. хмелі-сунелі;
  • 7 шт. перцю-горошку;
  • 2 лаврові листи;
  • сіль і перець за смаком.

Приготування:

  1. Підготуй всі продукти, які тобі знадобляться для приготування: почисти гриби, промий язик, очисти від шкірки цибулю та моркву.
  2. Мова поклади в каструлю, добре залий водою і доведи на плиті до кипіння . Після того, як вода закипить, дуже ретельно знімай піну. Зменши вогонь до мінімуму і вари ще півтори години. Після цього розріж одну цибулину навпіл, розріж моркву на кілька шматків і додай у каструлю. Сюди ж поклади лавровий лист, перець-горошок та сіль.
  3. Провари язик у бульйоні ще півтори години, після чого дістань і опусти на пару хвилин у холодну воду. Зніми з язика плівку будь-яким зручним способом і залиш у бульйоні до охолодження. Коли язик охолоне, наріж його тонкими пластинками (не товщі 1 см). Змасти форму для запікання олією і рівномірно виклади пластинки язика.
  4. Другу цибулину наріж півкільцями та обсмаж на суміші вершкового та олії до золотистого відтінку. Наприкінці обсмажування додай мелений перець. Готову цибулю виклади на язик рівномірно.
  5. Гриби наріж пластинками, обсмаж на суміші вершкового та рослинного масла, посоли та поперчи. Поступово виклади на цибулю.
  6. Тепер вершково-горіховий соус. Обсмажені на сухій сковорідці волоські горіхи подрібни до стану пасти. Скористайся для цього блендером, то буде зручніше. Переклади горіхову масу в миску, додай вершки та спеції: хмелі-сунелі, сіль та перець. Дуже смачно видавити до соусу дві-три голівки часнику.
  7. Перемішай соус до однорідності та потрібної густоти: за консистенцією він має бути, як сметана. Якщо вийшло занадто густо, додай трохи бульйону з язика. Соус виклади на гриби, також рівномірно.